Dystopisch en apocalyptisch zijn veel gebezigde kwalificaties als het over het werk van Zdzisław Beksiński gaat. Ik vraag me af of die duiding niet te simpel is. Toegegeven, bij veel van zijn schilderijen krijg ik de indruk dat ik naar de zesde dag van Gods ontschepping zit te kijken; morgen doet Hij het licht in het heelal uit. Maar al zou de wereld die hij verbeeldt de onze kunnen voorstellen na 6 graden temperatuurstijging, toch zie ik veeleer een permanente afrekening met de hel en vagevuur angstdromen waarmee kinderen in een streng katholiek land werden opgezadeld om ze in het gareel te houden. Doet het ertoe? De schilderijen zijn prachtig. Ik heb er nu al 5 jaar zo’n 150 als bureaubladachtergrond draaien op mijn PC. En ik kan er niet genoeg van krijgen.
Het adres van het museum vind je op de linkpagina. Klik op het plaatje om een paar van mijn favorieten te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *