— De 9e kunst —

 

Magasin General – Régis Loisel en Jean Louis Tripp


Magasin General is in alle opzichten een unieke strip. Om te beginnen werken er twee tekenaars aan. Loisel, bekend van o.a. “Peter Pan”, zet de tekeningen neer in potlood. Vervolgens inkt Tripp, bekend van o.a. “Jacques Gallard”, de potloodtekeningen. Op die manier hebben zij, zoals zij zelf beweren, een virtuele tekenaar gecreëerd. Het resultaat, op zich al subliem, wordt nog versterkt door de geraffineerde inkleuring door François Lapierre. Hadden alle strips van niveau maar zo’n geweldig team. Kortom, het tekenwerk is een lust voor het oog.
Loisel en Tripp, die zelf het scenario schrijven, hebben daarnaast nog eens kans gezien een behoorlijk origineel verhaal neer te zetten. In de strip volgen we het leven van de bewoners van een afgelegen dorpje, Notre-Dame-des-Lacs, in de bossen van Quebec (franstalig Canada) in een tijdperk van veranderingen, namelijk de roaring twenties. Vanzelfsprekend sijpelt de moderne tijd slechts druppelsgewijze door in zo’n afgelegen negorij. Maar het gebeurt, getuige het deel dat “Charleston” heet. Ook vanzelfsprekend is dat de bewoners met gemengde gevoelens reageren op veranderingen. Dat levert dan weer de nodige stof tot vertellen op.
Centraal in het verhaal staat de dorpswinkel van Marie Ducharme, waar alles te koop is, van spijkers tot zout. Als enige in het dorp beschikt zij over een auto om de winkel te bevoorraden. In het begin van de reeks overlijdt haar man Felix. Marie staat er dan alleen voor. Deze intro is al zo indrukwekkend neergezet dat het me meteen de strip inzoog. In deel twee verschijnt de tweede hoofdfiguur, Serge. En daarmee beginnen de verwikkelingen, die overigens tegen een authentieke achtergrond zijn geschilderd, de strip is historisch verantwoord. In de loop van het verhaal brengen de auteurs steeds meer personen voor het voetlicht, zodat je jezelf langzamerhand onderdeel van het dorp waant. Het negende deel sluit het verhaal onwaarschijnlijk mooi af. Geleidelijk voegen de tekenaars foto’s (getekende) tussen de plaatjes en na de afsluiting volgt er nog een heel foto-album. Prachtig.
Ik heb geen enkele twijfel over de positie die deze strip in mijn top tien in moet nemen: hij staat op 1. Tegenwoordig zijn graphic novels erg in. Dit is de ultieme graphic novel, een meesterwerk. Je hoeft het echt niet met me eens te zijn, smaken verschillen nu eenmaal, maar bekijk als je de kans krijgt het begin van het eerste deel eens. Pure magie.
De reeks telt negen delen. Die zijn grotendeels niet meer te krijgen, maar de boeken zijn opnieuw uitgebracht in drie bundels. Voor een pittige prijs, dat wel. Maar als één stripserie zijn geld waard is, dan is het deze wel.